Ale przy nowej hodowli bonus tylko dla poków złapanyvh danego dnia

Już napisałem w pierwszym poście dlaczego. To że coś działało w taki sposób stale nie znaczy że jest dobre. Prowadzi to właśnie do niepotrzebnego gromadzenia Pokemonów, celowego nie sprzedawania ich mimo że np. kasa by się przydała. A wśród dopiero rozwijających się graczy czasami sprawia uczucie, że marnuje się kas ę sprzedając Pokemony bez bonusu Pokemona Dnia.Ale tak było cały czas i było dobrze, po co zmieniać
Zmniejszenie obciążenia serwera to jedynie część tej zmiany. Tabela z Pokemonami jest największą tabelą w bazie zaraz po raportach i zawiera 3.5 miliona wpisów. OGROMNA większość z nich nie ma wartości i jest równoznaczna z większą ilością Yen, bo to po prostu Pokemony czekające na sprzedaż.Jeśli chcesz zmniejszać lagi to lepiej zrób X
Jeśli będziecie chodzić stale do jednej Dziczy bez brania pod uwagę Pokemonów dnia - no raczej tak. Ale z drugiej strony Pokemony dnia będą miały wartość 250%, a nie 160%. Dodatkowo dzięki rozdzieleniu treningu od wartości będę mógł ten bonus nawet dalej zwiększyć bez strachu, że nagle będzie się dało zarobić na trenowaniu Pokemona i sprzedawaniu go do Hodowli - bo to blokuje obecnie wszelkie zwiększanie wartości Pokemonów dnia.Teraz będzie się mniej zarabiało w Dziczy!
Na razie nie planuje nic zmieniać w magazynach. Chcę Wam dać czas dostosowania się do nowej Hodowli, ewentualnie pozmieniania co tam chcecie ze swoimi Pokemonami. Chcę tylko zaznaczyć że rozumiem, że część osób po prostu kolekcjonuje Pokemony. Dlatego tak w dalszych planach mam plan na dodanie "Deep Storage" - taka kolekcja Pokemonów, gdzie możecie wsadzić Pokemona, ale nie będzie on się nigdzie wyświetlał ani pokazywał poza tą zakładką dopóki go stamtąd nie wyciągniecie. Skoro to będą Pokemony do kolekcji, no to mogę je odseparować od reszty i nadal umożliwiać trzymanie takiej ilości w celach kolekcjonerskich a nie zarobkowych.Ale nie zmniejszaj magazynu, bo ja chcę mieć dużo Pokemonów
Dla większej kontroli. Mając zapisane konkretnie ile na niego wydano, bez łączenia tego z wartością, różnymi procentami jakie są zapisywane etc etc wszystko związane z wartością treningów będzie prostsze. Jak np. umożliwienie kiedyś odzyskania części kasy z treningów bez sprzedawania Pokemona do Hodowli.Ale dlaczego zmieniasz też jak się sprzedaje trenowane Pokemony?
Przez planowanie masz na myśli "trzymanie złapanych Pokemonów magazynie"? Bo o tym że planuję zmienić Hodowlę było wiadomo od startu serwera eventowego przecież.adamenko pisze: ↑12 maja 2022, o 11:25Dobra, to w takim razie propozycja ode mnie: okej, możemy łapać pokemony dnia, ale chociaż udostępnij możliwość, że pokemony złapane przed dniem "x" będą możliwe do sprzedaży w hodowli w poprzednim systemie. Bo według mnie, najbardziej nie w porządku wobec graczy jest to, że zaplanowali coś, dążyli do tego planu, a tu klops, całkowita zmiana mechaniki, powodująca to, że poprzednie przemyślenia i realizowane działania w grze idą na marne.
Może przegapiłeś informacje że za trening zawsze będzie zwracane 60-75% wartości trena, więc pokemon przeznaczony na wbijanie szkoleniowca nie będzie musiał być pokiem dnia. Z tym pokiem dnia to bardziej chodziło by zwróciło 80% (160% z 50%) wrzuconych Yenów z trena. Teraz może troszkę mniej będzie % odzysku Yenów, ale można będzie to zrobić nie czekając na poka dniaCoolio pisze: ↑12 maja 2022, o 14:42Troche mnie dziwi ze ludzie tu narzekaja na mniejszy zarobek zwiazany ze zmiana a nikt nie wspomina o wbijaniu szkoleniowca. To juz nie moj problem ale glownie na pokach dnia sie to wbijalo odzyskujac przy tym spora czesc z wydanych Y. Jesli nie ustalicie z Ethelem lepszych warunkow to kazdy bez dobitego osiagniecia bedzie sporo w plecy.
Wszystko super zarąbiście, tylko chyba nie wziąłeś pod uwagę, że w niektórych dziczach nie da się zarabiać, niektóre pokemony będzie ciężko złapać, a jeszcze inne ciężko spotkać. Zmiana dla mnie na niepodważalny minus, a tłumaczenie jej tym, że hodowla i magazyn na 2k pokemonów w zamyśle nie miały służyć ich przechowywaniu to kiepski żart XD. W takim wypadku czemu magazyn tak duży jak jest obecnie został stworzony? Od razu moża by się było ograniczyć do max 300 pokemonów. Skoro znaczna część graczy nie odczuwała lagów do tej pory i nie poczuje różnicy, to czy ethel potrzebuje tak ogromnej bazy danych do robienia nowych, ambitnych projektów w grze, czy po prostu zbyt dużo zarabiamy i trzeba uciąć trochę z tej strony i trochę z innej. Różnica nie będzie ogromna, ale w dłuższej perspektywie czasowej gracz sporo na tym straciRusephom pisze: ↑12 maja 2022, o 15:01A według mnie zmiana jak najbardziej na plus. Pokelife to gra rozrywkowa, a nie gra w monopoly. Powinno się polować na stworki, manipulować dziczami, regionami itp., dostosowywać się do dziennych zadań/hodowli, a nie magazynować kapitał w zamrożonych pokach, by za miesiąc je spieniężyć.
Sam też na starcie popadłem w głupotę i trzymanie pokemonów na zaś, potem stwierdziłem, że nie warto i wolałem widzieć rosnący portfel.
Ta zmiana może pomóc w sprawieniu, że gra będzie bardziej dynamiczna - to tylko mały element, ale imo może dużo dać. A nuż też i więcej ofert pojawi się na targu.
Nie przegapilem. Wlasnie o te minimum 5% ludzie beda w plecy a moze i wiecej jesli Ethel sobie inaczej wymysli. Tak jak pisalem mi juz nic do tego ale niech zainteresowani kontroluja zeby nie bylo placzu pozniejzigi65 pisze: ↑12 maja 2022, o 16:09Może przegapiłeś informacje że za trening zawsze będzie zwracane 60-75% wartości trena, więc pokemon przeznaczony na wbijanie szkoleniowca nie będzie musiał być pokiem dnia. Z tym pokiem dnia to bardziej chodziło by zwróciło 80% (160% z 50%) wrzuconych Yenów z trena. Teraz może troszkę mniej będzie % odzysku Yenów, ale można będzie to zrobić nie czekając na poka dniaCoolio pisze: ↑12 maja 2022, o 14:42Troche mnie dziwi ze ludzie tu narzekaja na mniejszy zarobek zwiazany ze zmiana a nikt nie wspomina o wbijaniu szkoleniowca. To juz nie moj problem ale glownie na pokach dnia sie to wbijalo odzyskujac przy tym spora czesc z wydanych Y. Jesli nie ustalicie z Ethelem lepszych warunkow to kazdy bez dobitego osiagniecia bedzie sporo w plecy.
Jeśli się mylę co do tego po co wbijało się to na pokach dnia to mnie poprawcie
Dla mnie ta zmiana się podoba
Dowiedz się może najpierw jak będzie ta zmiana wyglądać dokładnie, a potem dziel się opinią? xdFenistil pisze: ↑13 maja 2022, o 20:35Mnie osobiście ta zmiana raczej nie skłoni do tego, żeby nie trzymać tych 2,5 tysiąca poków w przechowalni. Już co prawda nie będzie tej perspektywy na ekstra zarobek, ale przynajmniej będzie mniej klikania gdy magazyn będzie pełny i te świeżo złapane, potencjalnie bonusowe poki, będą się z tego powodu automatycznie sprzedawać.![]()