Przypominam, że po przeniesieniu forum wymagane jest zmienienie hasła na forum aby się zalogować (hasła nie mogły być przeniesione). Jeśli masz na forum nie działający email, napisz w Centrum Pomocy w grze o ustawienie emaila na ten sam co w grze.
Movesety Pokemonów
Dzisiaj trochę bardziej techniczny temat. Następną rzecz w kolejności jaką miałem do zrobienia to uzupełnienie ruchów Pokemonów z poprzednich regionów o ruchy z Aloli.
Ale jak wiecie ruchy sa u nas trochę pomieszane ze względu na parę rzeczy.
1. Pokemony w 1 generacji miały często losowe ruchy/TMy, które później zostały na stałę usunięte.
2. W pierwszych generacjach TMy były uzupełniane też ręcznie, ze względu na to, że TMy nie są takie same między generacjami. Co na dłuższą metę nie jest możliwe, bo zwyczajnie za dużo czasu zajmowałoby mi analizowanie który Pokemon mógłby mieć który TM - jest tego po prostu za dużo. W związku z tym Pokemony ze starszych generacji mają wiecej TMów, których nowym generacjom już nie przyznaję. Także jest tutaj nierówność pewna.
3. Nie w każdym, regionie ruchy i TMy były przyznawane tak samo, więc nadal jest kilka błędów.
4. Część TMów ma błędnie zaznaczone, że może się ich uczyć każdy Pokemon, mimo że nie powinno tak być.
5. TMy i Move Tutor są u nas połączone, a wolałbym żeby były jednak jako osobne sposoby zdobywania ruchów.
WAŻNE: Poniżej to plan. Jeśli będziecie podejmować jakieś decyzje na tej podstawie, robicie to na własną odpowiedzialność. Zmiany tu opisane nie są jeszcze pewne.
WAŻNIEJSZE! Z tego co widzę na listach w teście są TMy, których jeszcze u nas nie ma. Oczywiście TMy któe są dodawane w Galar, zostaną dodane dopiero przy wejściu regionu.
W związku z tym zastanawiam się nad reworkiem movesetów, na zasadzie zrobienia ich prawie całkowicie od zera. Dodałem do gry podgląd jak mogłoby to wyglądać. Możecie to sprawdzić klikając na przycisk testu na dole informacji o Pokemonie (dostępnej z Kolekcji lub z podglądu Pokemona).
Największe zmiany są z TMami, część Poków dostaje też nowe ruchy, bo movesety są brane aż do Sword and Shield. No i przede wszystkim te nowe movesety byłyby bardziej spójne na przestrzeni wszystkich regionów.
Move Tutor zostałby odseparowany jako osobna mechanika, o tym w akapicie poniżej.
Co o tym myślicie? Wiem że sporo Pokemonów straci jakiś ruch ale chyba najwyższy czas poprawić tą niespójność która ciągle się pojawia przy każdej zmianie balansującej rozgrywkę.
Odpowiadając na pytania, które na pewno się pojawią:
"Czy będzie zwrot za treningi?"
- To nie zmiana treningów tylko ruchów. Skłaniam się aby nie robić zwrotów treningów kiedy nie jest to absolutnie konieczne przez właśnie zmiany w systemie treningów.
"Co jeśli mój Pokemon ma ruch, którego już nie będzie mógł mieć?"
- Najprawdopodobniej zostanie on u niego usunięty.
Move Tutor
Move Tutor to coś, co żałowałem że od zawsze nie było zrobione osobno. Był dodany z początku do TMów i już tak zostało, ciężko to było zmienić. Teraz planowałem dodać go wstępnie dla Legend, skoro legendy to coś świeżego. Ale jeśli robiłbym ten rework movesetów, mógłbym finalnie rozdzielić to poprawnie.
Czym jest Move Tutor? Na konsolach była to postać, która uczyła Pokemonów dodatkowych ruchów za jakąś walutę (najczęściej za punkty zdobyte w Battle Power). U nas mam plan na coś podobnego.
Są dwie propozycje jak tego Move Tutora by się spotykało.
Jednym byłoby wpadnięcie na niego w Dziczy (jeszcze niepewne czy w jakiejś konkretnej czy każdej). Zdarzenie prezentowałoby jeden losowy ruch dla każdego Pokemona w drużynie z tych, które może się nauczyć w ten sposób. I moglibyście zapłacić żeby nauczyć Pokemona jednego z nich.
Drugim sposobem byłoby umieszczenie Move Tutora w zakładce Wychowawca. Tutaj moglibyście zapłacić żeby nauczyć Pokemona ruchów które chcecie.
O walucie później, ale osobiście wolałbym wersję pierwszą. Wtedy mogę dodać to jako dodatkową zachętę do chodzenia np. do Safari. Nauka nie musiałaby być wtedy zbyt droga. Dodatkowo te nauczone ruchy mogłyby być zapisywane w Księdze TM, do dowolnej zmiany później. Myślę że też sporo osób by chodziło z Pokemonami z poszukiwanymi ruchami i potem sprzedawało już gotowego Pokemona. Minus jest taki, że to trochę bardziej skomplikowane do napisania i też więcej losowości daje.
Druga wersja na pewno jest wygodniejsza dla graczy ale dość mało kreatywna.
Co do kosztu zmiany, rozważam trzy waluty, które mogłyby być użyte: Yeny, Metagrosze oraz Serdeczne Łuski.
W przypadku sposobu pierwszego, mogłyby to być jakiekolwiek z nich. W przypadku Wychowawcy raczej tylko Metagrosze i Serdeczne Łuski.
Wstępnie co do ilości rozważam naukę w Dziczy za np. 50-100 Metagroszy oraz 1 Łuskę, a w przypadku wychowawcy coś w stylu 50-100 Metagroszy oraz 3-5 Serdecznych Łusek.
Ponownie, to jest plan, nic pewnego. Piszę o tym żeby zobaczyć co Wy o tym sądzicie.
Planowane aktualizacje
Obecnie pracuję nad:
- aktualizacja ruchów Pokemonów
- move tutor ???
Co jest zaplanowane na dalsze aktualizacje:
- balans walk
- rework Hodowli
- Farmy Jagód i rework Jagód
Zapraszam na Discord PokeLife! viewtopic.php?f=109&t=83950
Pytania i odpowiedzi
- Nie mam dokładnych planów dopóki nad tym nie pracuję, ale to na co spojrzę jest zapisane w wątku tutaj: viewtopic.php?f=109&t=84206
- Nie planuję, ich statystyki są chyba sprowadzone do odpowiedniego poziomu aby nie odstawały od innych silnych Pokemonów.
- Będzie kiedy wrzucę Hodowlę z Eventowego ale jeszcze nie teraz.