DTP #221 - Rework movesetów?

Cotygodniowe posty na temat PokeLife oraz postępu aktualizacji.
Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

DTP #221 - Rework movesetów?

Post autor: Ethelnalen »

Nie możesz zalogować się na forum?
Przypominam, że po przeniesieniu forum wymagane jest zmienienie hasła na forum aby się zalogować (hasła nie mogły być przeniesione). Jeśli masz na forum nie działający email, napisz w Centrum Pomocy w grze o ustawienie emaila na ten sam co w grze.

Movesety Pokemonów

Dzisiaj trochę bardziej techniczny temat. Następną rzecz w kolejności jaką miałem do zrobienia to uzupełnienie ruchów Pokemonów z poprzednich regionów o ruchy z Aloli.
Ale jak wiecie ruchy sa u nas trochę pomieszane ze względu na parę rzeczy.
1. Pokemony w 1 generacji miały często losowe ruchy/TMy, które później zostały na stałę usunięte.
2. W pierwszych generacjach TMy były uzupełniane też ręcznie, ze względu na to, że TMy nie są takie same między generacjami. Co na dłuższą metę nie jest możliwe, bo zwyczajnie za dużo czasu zajmowałoby mi analizowanie który Pokemon mógłby mieć który TM - jest tego po prostu za dużo. W związku z tym Pokemony ze starszych generacji mają wiecej TMów, których nowym generacjom już nie przyznaję. Także jest tutaj nierówność pewna.
3. Nie w każdym, regionie ruchy i TMy były przyznawane tak samo, więc nadal jest kilka błędów.
4. Część TMów ma błędnie zaznaczone, że może się ich uczyć każdy Pokemon, mimo że nie powinno tak być.
5. TMy i Move Tutor są u nas połączone, a wolałbym żeby były jednak jako osobne sposoby zdobywania ruchów.

WAŻNE: Poniżej to plan. Jeśli będziecie podejmować jakieś decyzje na tej podstawie, robicie to na własną odpowiedzialność. Zmiany tu opisane nie są jeszcze pewne.

WAŻNIEJSZE! Z tego co widzę na listach w teście są TMy, których jeszcze u nas nie ma. Oczywiście TMy któe są dodawane w Galar, zostaną dodane dopiero przy wejściu regionu.

W związku z tym zastanawiam się nad reworkiem movesetów, na zasadzie zrobienia ich prawie całkowicie od zera. Dodałem do gry podgląd jak mogłoby to wyglądać. Możecie to sprawdzić klikając na przycisk testu na dole informacji o Pokemonie (dostępnej z Kolekcji lub z podglądu Pokemona).
Największe zmiany są z TMami, część Poków dostaje też nowe ruchy, bo movesety są brane aż do Sword and Shield. No i przede wszystkim te nowe movesety byłyby bardziej spójne na przestrzeni wszystkich regionów.
Move Tutor zostałby odseparowany jako osobna mechanika, o tym w akapicie poniżej.

Co o tym myślicie? Wiem że sporo Pokemonów straci jakiś ruch ale chyba najwyższy czas poprawić tą niespójność która ciągle się pojawia przy każdej zmianie balansującej rozgrywkę.

Odpowiadając na pytania, które na pewno się pojawią:
"Czy będzie zwrot za treningi?"
- To nie zmiana treningów tylko ruchów. Skłaniam się aby nie robić zwrotów treningów kiedy nie jest to absolutnie konieczne przez właśnie zmiany w systemie treningów.
"Co jeśli mój Pokemon ma ruch, którego już nie będzie mógł mieć?"
- Najprawdopodobniej zostanie on u niego usunięty.

Move Tutor

Move Tutor to coś, co żałowałem że od zawsze nie było zrobione osobno. Był dodany z początku do TMów i już tak zostało, ciężko to było zmienić. Teraz planowałem dodać go wstępnie dla Legend, skoro legendy to coś świeżego. Ale jeśli robiłbym ten rework movesetów, mógłbym finalnie rozdzielić to poprawnie.

Czym jest Move Tutor? Na konsolach była to postać, która uczyła Pokemonów dodatkowych ruchów za jakąś walutę (najczęściej za punkty zdobyte w Battle Power). U nas mam plan na coś podobnego.

Są dwie propozycje jak tego Move Tutora by się spotykało.
Jednym byłoby wpadnięcie na niego w Dziczy (jeszcze niepewne czy w jakiejś konkretnej czy każdej). Zdarzenie prezentowałoby jeden losowy ruch dla każdego Pokemona w drużynie z tych, które może się nauczyć w ten sposób. I moglibyście zapłacić żeby nauczyć Pokemona jednego z nich.
Drugim sposobem byłoby umieszczenie Move Tutora w zakładce Wychowawca. Tutaj moglibyście zapłacić żeby nauczyć Pokemona ruchów które chcecie.

O walucie później, ale osobiście wolałbym wersję pierwszą. Wtedy mogę dodać to jako dodatkową zachętę do chodzenia np. do Safari. Nauka nie musiałaby być wtedy zbyt droga. Dodatkowo te nauczone ruchy mogłyby być zapisywane w Księdze TM, do dowolnej zmiany później. Myślę że też sporo osób by chodziło z Pokemonami z poszukiwanymi ruchami i potem sprzedawało już gotowego Pokemona. Minus jest taki, że to trochę bardziej skomplikowane do napisania i też więcej losowości daje.
Druga wersja na pewno jest wygodniejsza dla graczy ale dość mało kreatywna.

Co do kosztu zmiany, rozważam trzy waluty, które mogłyby być użyte: Yeny, Metagrosze oraz Serdeczne Łuski.
W przypadku sposobu pierwszego, mogłyby to być jakiekolwiek z nich. W przypadku Wychowawcy raczej tylko Metagrosze i Serdeczne Łuski.
Wstępnie co do ilości rozważam naukę w Dziczy za np. 50-100 Metagroszy oraz 1 Łuskę, a w przypadku wychowawcy coś w stylu 50-100 Metagroszy oraz 3-5 Serdecznych Łusek.

Ponownie, to jest plan, nic pewnego. Piszę o tym żeby zobaczyć co Wy o tym sądzicie.

Planowane aktualizacje

Obecnie pracuję nad:
- aktualizacja ruchów Pokemonów
- move tutor ???
Co jest zaplanowane na dalsze aktualizacje:
- balans walk
- rework Hodowli
- Farmy Jagód i rework Jagód

Zapraszam na Discord PokeLife! viewtopic.php?f=109&t=83950

Pytania i odpowiedzi
Sturla pisze:
8 kwie 2022, o 13:01
Dobrze by było jakbyś w skrócie napisał co zamierzasz zbufgowac a co znerfic w przyszłej Lidze, ludzie już poki expia, a jak Ty zamierzasz miesiąc czy dwa przed Ligą zmiany wprowadzać to to będzie dramat ...
- Nie mam dokładnych planów dopóki nad tym nie pracuję, ale to na co spojrzę jest zapisane w wątku tutaj: viewtopic.php?f=109&t=84206
Shamrock pisze:
3 maja 2022, o 12:55
Pytanie: Czy planujesz jakieś ograniczenie co do liczby ultra bestii w drużynie w przyszłym sezonie ligowym?
- Nie planuję, ich statystyki są chyba sprowadzone do odpowiedniego poziomu aby nie odstawały od innych silnych Pokemonów.
Sturla pisze:
3 maja 2022, o 13:29
Nie będę już tworzył nowego tematu, ale dałoby radę na szybkości wprowadzić podgląd pokow dnia z innych regionów???
- Będzie kiedy wrzucę Hodowlę z Eventowego ale jeszcze nie teraz.
Wszelkie problemy zgłaszać w Centrum Pomocy w grze, nie na PW na forum.

Awatar użytkownika
Sandafiel

Re: DTP #221 - Rework movesetów?

Post autor: Sandafiel »

Sam rework ruchów spoko, na tyle co patrzyłem to aż tak bardzo stratny nie jestem, sam move tutor ciekawy pomysł, jedynie ta 1 opcja średnia, bo z moim rng to będzie porażka, koszt za metagrosze albo łuski spoko.

Awatar użytkownika
Devu92

Post autor: Devu92 »

Osobiście bym wolał 10 razy drożej zapłacić za naukę ruchu u wychowawcy niż jest to opisane powyżej aniżeli liczyć na RNG w dziczy (po pierwsze na spotkanie i po drugie na odpowiedni ruch) i zapłacić za naukę tylko 1¥.

Nie chce mi się sprawdzać, czy na zmianie ruchów stracę lub skorzystam, więc nawet nie mam na co narzekać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Arsen

Post autor: Arsen »

Co do Tutora to w mojej wyobraźni po prostu widzę jak się z tym męczę i szukam go po tej dziczy. Lekko mnie to odstrasza i się nie podoba, nie wiem czy ta losowość w kontekście rzeczy która że tak powiem z buta powinna być jest konieczna nawet jeśli to coś ciekawszego niż zwykłe płacenie i dostawanie nudno ruchów, także skłaniam się ku drugiej opcji.

Co do zmian ruchów to wiadomo że będzie zamieszanie, gdyż no przeglądając kto co traci dopiero widać jak bardzo było to chaotyczne, zmiana więc jak najbardziej na plus i dobrze że w chodzi, pozbędziemy się kluczowego burdelu i można potem tylko drobne poprawki wprowadzać gdyby cuś
Obrazek

Kriz1998

Post autor: Kriz1998 »

Podoba mi się move tutor
ale obie opcje wydają się po prostu nudne :p
może wpleśc w to jakieś zadania, typu raz w tygodniu będzie pojawiać się specjalne zadanie, którego wykonanie będzie dawało dostęp do move tutora o jakimś typie?
Może ruszyłoby to jakoś zadani, bo teraz nikt ich nie robi pewnie :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Volish

Post autor: Volish »

Faktycznie fajnie jakby się tutora w dziczy spotykało, bo to klikanie dziczy teraz trochę monotonne jest... Ale no jeśli szansa na niego byłaby podobna jak na okruch tooo trochę tego nie widzę
Rework ruchów pewnie niektórych zaboli bardziej, niektórych mniej... ale zdecydowanie pozbycie się bałaganu bardzo na plus

Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

Dodatkowe info: Z tego co widzę na listach w teście są TMy, których jeszcze u nas nie ma. Oczywiście TMy któe są dodawane w Galar, zostaną dodane dopiero przy wejściu regionu.

Ririn

Post autor: Ririn »

A myślałeś coś o Z-Move?

Awatar użytkownika
krissq2502

Post autor: krissq2502 »

O walucie później, ale osobiście wolałbym wersję pierwszą. Wtedy mogę dodać to jako dodatkową zachętę do chodzenia np. do Safari. Nauka nie musiałaby być wtedy zbyt droga. Dodatkowo te nauczone ruchy mogłyby być zapisywane w Księdze TM, do dowolnej zmiany później. Myślę że też sporo osób by chodziło z Pokemonami z poszukiwanymi ruchami i potem sprzedawało już gotowego Pokemona. Minus jest taki, że to trochę bardziej skomplikowane do napisania i też więcej losowości daje.
Druga wersja na pewno jest wygodniejsza dla graczy ale dość mało kreatywna.
Co do Safari to może nie odpowiedni temat ale jemu też by się przydał raczej rework żeby tam chodzić niż dodatkowo zachęta.
Jeśli patrzymy na konsole to tam safari było ciekawie rozwiązane bo nie było ograniczenia co do weekendu a raczej co do wypraw i nie wiem ale może to byłaby też dobra zmiana by na safari można wchodzić częściej a nie tylko w weekend i nawiązać do konsoli większym kosztem samego wejścia?
Co do kosztu zmiany, rozważam trzy waluty, które mogłyby być użyte: Yeny, Metagrosze oraz Serdeczne Łuski.
W przypadku sposobu pierwszego, mogłyby to być jakiekolwiek z nich. W przypadku Wychowawcy raczej tylko Metagrosze i Serdeczne Łuski.
Wstępnie co do ilości rozważam naukę w Dziczy za np. 50-100 Metagroszy oraz 1 Łuskę, a w przypadku wychowawcy coś w stylu 50-100 Metagroszy oraz 3-5 Serdecznych Łusek.
pisałeś coś że jest dużo sklepów i chciałbyś to ujednolicić, dając metagrosze o wychowawcy bardziej mieszasz moim zdaniem jeszcze.
Myślę że Move Tutor w zakładce wychowawcy byłby dobrą myślą jednak waluta raczej skłaniałbym się w Y + jagody statusowe/serdeczne łuski taka sama zasada jak wychowawca raczej aczkolwiek nie aż tak duże ograniczenie czasowe.
RNG w dziczy i tak jest już na tyle niekorzystne że dając tam tutora będzie jeszcze gorzej.

Gniot

Post autor: Gniot »

To ja może zacznę od tego, co dla mnie jest najistotniejsze:
1. Wspominałeś ostatnio o dodaniu nowego modułu, który każdej osobie expiącej pokemony (powiedzmy 4-5 na raz) znacząco ułatwił by życie, ponieważ nie trzeba by było klikać apteczki średnio raz na 700 pa, bądź co bądź to bardzo irytujące i powoduje, że ciężko korzysta się ze skryptów typu autohotkey :cry:
Dzięki dodaniu takiego modułu w końcu można by wykorzystać potencjał ostatniej aktualizacji wprowadzającej apteczkę, bo póki co dużo lepiej kilkało mi się się przed nią. Ponadto proponował bym umieszczenie takiego modułu w innym slocie niż zielonym, ponieważ tam i tak jest bardzo dużo ważnych modułów, które zasadniczo trzeba mieć, jeśli łapie się pokemony / jagody / shiny / robi osiągnięcia. Moją propozycją byłoby dodanie nowego modułu do niebieskich (aktywności) :mrgreen:

2. Jeżeli chodzi o aktualizacje ms`ów i move tutor to pokemonom, które miały wcześniej dane ruchy z tm`ów zostawiłbym je, ponieważ gracze będą stratni, wyjątek od tej reguły stanowiłyby ruchy, których pokemon nie będzie mógł się nauczyć przez move tutor.

3. Jeżeli chodzi o samo umiejscowienie move tutora, to byłbym skłonny na opcję pierwszą, ale: niech pojawia się tylko w przypadku pustych wypraw (jakiś % z nich), ponieważ w dziczach jest zbyt dużo zdarzeń i i tak tracimy pa, często na rzeczy, na których nam nie zależy. Dla mnie są to na przykład perły na wybrzeżu, większość z nich praktycznie nic nie warta, a wypadają non stop :evil:

Generalnie nie byłbym zwolennikiem zmieniania ms`ów / umiejętności pokemona jak w przypadku gengara, a jeżeli masz to robić i bardzo wpłynie to na przydatność jakiegoś pokemona do mógłbyś jednak dać zwrot kasy, niektóre tm`y są bardzo kosztowne, a pokemony bez nich tracą na użyteczności. I chodź wiem, że nie jest to sam trening pokemona, to tm`y dajemy w sekcji treningu, też wydajemy na nie kasę i liczymy, że dzięki nim pokemon będzie mocny. Ja na przykład nie wziąłbym niektórych pokemonów, którym z listy ubędzie dany tm / kilka i myślę, że wiele osób może mieć podobne zdanie na ten temat.

4. A jak chodzi o formę zapłaty za move tutor, to nie tłumacz tego, że chcesz to zrobić, żeby ludzi do safari zachęcić, bo większość z tych dziczy weekendowych nic nie daje, poza zapisem do kolekcji / ewentualnie się do nich chodzi, jak ktoś tropka robi. Żeby zachęcić ludzi do chodzenia do większej ilości dziczy powineneś po prostu zrobić ich rework. To jest najbardziej sensowna opcja. Kontynuując lepszy będzie move tutor u wychowawcy, ale na pewno nie za meta grosze. Ich ilość jest ograniczona i nie każdy regularnie bierze udział w hali wyzwań. Serdeczne łuski byłby spoko, ale wtedy mógłbyś zwiększyć ich ilość otrzymywanych za wygrane polowanie, PODKREŚLAM ILOŚĆ ZA JEDNO POLOWANIE, nie procentową szansę na nie :roll:
Myślę, że wtedy byłby to sensowne, bo łuski na bierząco się zużywa zmieniając co tydzień tm`y na legendy i ich obecny przyrost do ubytku jest w moim przypadku na przykład delikatnie dodatni, nwm jak u graczy, którzy mają porobione stałe pokemony na dane legendy. Oni mogą mieć ich nadmiar.

5. Czym prędzej uzupełnić pokemony o tm`y z aloli, bo to naprawdę ważna kwestia :geek:

6. Jak chodzi o robienie balansów pokemonom to się nie wypowiadam, bo kalmar na pewno chętnie wyśle Ci, co jest zbyt mocne i co trzeba poprawić / naprawić :lol:

7. I powiedz wreszcie o co chodzi z tym itemem do shayimina i czemu nie można zwiększyć na niego procentowej szansy w laboratorium cozmo?

Awatar użytkownika
Sturla

Post autor: Sturla »

Od ostatniej Ligi hardo expie poki, zdobywam yeny, kompletuje druzyne i jest w konu 12 poków na full trena w tym 6 z jagodami, i Ty to jedna aktualizacja wszytko niszczysz. Żenada, grac się odechciewa... polowa poków do wyjebania stracony czas, stracone yeny PADAKA!!! Zwłaszcza że nie zapowiadales zadnego reworku movsetów, miały być tylko dodane ruchy z aloli do reszty poków...

Dobra jeszcze tak na marginesie zapytam. Po co ty piszesz Planowane Aktualizacje na końcu kazdego tygodnika skoro nie realizujesz z nich nic, a zajmujesz sie wprowadzaniem calkiem czegos innego?

Pod każdym Tygodnikem Farma jagóed i inne gówna, ale od ligi nic nie wspomniałem w planowanych aktualizacjach zmiany ruchów, Niech ta gra szczeźnie...
Obrazek
marcin25121999 pisze: wiem że Buzz nie jest zbyt dobry ale z każdego poka mozna zrobic kose albo mieć go dla funu z gry tak jak właśnie sturla bardzo szanuje tego gościa przyjmuje te wszystkie hejty o Buzzie a i tak uwielbia swoją Burzę :D
Kupię shiny gollet oferty priv :D WALCZ ELECTABUZZ!!!!

Awatar użytkownika
Smarek

Post autor: Smarek »

Sturla pisze:
6 maja 2022, o 17:12
Od ostatniej Ligi hardo expie poki, zdobywam yeny, kompletuje druzyne i jest w konu 12 poków na full trena w tym 6 z jagodami, i Ty to jedna aktualizacja wszytko niszczysz. Żenada, grac się odechciewa... polowa poków do wyjebania stracony czas, stracone yeny PADAKA!!! Zwłaszcza że nie zapowiadales zadnego reworku movsetów, miały być tylko dodane ruchy z aloli do reszty poków...

Dobra jeszcze tak na marginesie zapytam. Po co ty piszesz Planowane Aktualizacje na końcu kazdego tygodnika skoro nie realizujesz z nich nic, a zajmujesz sie wprowadzaniem calkiem czegos innego?

Pod każdym Tygodnikem Farma jagóed i inne gówna, ale od ligi nic nie wspomniałem w planowanych aktualizacjach zmiany ruchów, Niech ta gra szczeźnie...
*glass crack sound*
XD
Redaktor naczelny ZTP oraz samozwańczy memiarz.
TOP1 trener duchów 8 Sezonu.
Fan 1 Generacji.
Ulubiony pokemon - Lugia.

Cybcio

Post autor: Cybcio »

opcja ze "znalezieniem move tutor'a" w dziczy wydaje sie ciekawsza i ograniczenie wystepowania do safari jest bardzo trafne + szansa powinna byc bardzo nisk dodatkowo mialbys pole do popisu na jakis eventach jako dodatkowy bonus możliwości spotkania move tutora w każdej dziczy określona ilość razy na event

co do waluty moze by zrobic cos na podobe "pylu odnowy" w przedmiotach do trzymania przez poka, z ta roznica ze tutaj "mieliłoby sie" okruchy, przedmioty ewolucyjne itp. może dzięki temu rynek jakos by sie rozruszal

przykladowo szloby sie do wychowawcy mielilo okruchy itp na ten pyl dodatkowo jakas kase + np zolte jagody albo i jakies inne i wtedy tego pylu (czy jak by sie tam to nazywalo) uzywano do tego muve tutor'a

Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

Cybcio pisze:
6 maja 2022, o 17:52
co do waluty moze by zrobic cos na podobe "pylu odnowy" w przedmiotach do trzymania przez poka, z ta roznica ze tutaj "mieliłoby sie" okruchy, przedmioty ewolucyjne itp. może dzięki temu rynek jakos by sie rozruszal

przykladowo szloby sie do wychowawcy mielilo okruchy itp na ten pyl dodatkowo jakas kase + np zolte jagody albo i jakies inne i wtedy tego pylu (czy jak by sie tam to nazywalo) uzywano do tego muve tutor'a
Nie widzę sensu tutaj dodawać nowej waluty skoro już mamy dwie powiązane.
Metagrosze - rywalizacja w Wyzwaniach, to coś zbliżone do Battle Tower gdzie normalnie się korzystało z Move Tutora
Serdeczne Łuski - już służą do "uczenia" ruchów w pewnym sensie.

Ririn

Sturla pisze:
6 maja 2022, o 17:12
Napisałeś,że expisz poki i zbierasz kasę.To po co teraz trenujesz i dajesz jagody? Możesz wytrenować poki np tydzień przed ligą jak będzie wszystko wiadome a teraz narzekasz.

pates

Post autor: pates »

Zdecydowanie opcja 2, 1 to zbyt losowe, za wiele tego rng

Awatar użytkownika
Smarek

Post autor: Smarek »

Co do move tutorów, to ja bym to widział w sposób następujący:

W zakładce Miejsca dodać specjalną "salę", gdzie move tutorzy uczą wybrane pokemony za konkretną cenę konkretnych posunięć.
ALE
Żeby nie było zbyt kolorowo, rozsiałbym tych move tutorów, po dziczach weekendowych i dopiero po spotkaniu w dziczy weekendowej zostaliby na stałe przypisani do naszej sali move tutorów. Byłoby imo fajne rozwiązanie "w środku" obu przedstawionych opcji.

Co do opcji zapłaty u move tutora, to sprawa jest trochę cięższa. Metagrosze są dość ograniczoną walutą, co dwa tygodnie możemy dostać max 1000 metagroszy.
(A nawet ten 1k ciężko zdobyć :pepehide: W minionym Wyzwaniu zająłeś 1 miejsce na 301 uczestników. W nagrodę otrzymujesz 998 Metagroszy.)

A to i tak tylko dla wyższych miejsc, do tego trzeba brać czynny udział w hali i mieć na nią środki. A i tak metagrosze są źródłem, z którego mamy TMy.
(Część osób nawet na Pokebox PN1 zbiera, a to aż 15k waluty)
Biorąc pod uwagę, cenę tych boxów, dorzucenie jeszcze nauki u move tutora za metagrosze będzie moim zdaniem zbyt inwazyjne w i tak słabą ekonomię tej waluty. No chyba, że byś ustawił max 50groszy za naukę lub pokemon po nauce miał posunięcie zapisane coś jak z księgą TMów, gdzie przy kolejnej nauce, kosztowałoby to 1 łuskę jak przy TMach.

Osobiście chętnie bym zobaczył cenę w postaci przedmiotów w grze,
np:
-Trochę białych jagód, bo pokemon potrzebuje przywiązania do nauki ruchu.
-Trochę kapsułek doświadczenia w celu wspomagania nauki
-Kilka sztuk danych TM z laboratorium, żeby przypisać pokemonowi posunięcie na stałe
-I może jeszcze trochę żółtych, bo one tylko w plecaku zalegają xd

Metagrosze ew. można wykorzystać jako walutę do jednorazowego aktywowania tutora w sali, jeśli wyżej przedstawiony pomysł lub coś podobnego by przeszło.

Fan 1 Generacji.
Ulubiony pokemon - Lugia.

Natsu133

Post autor: Natsu133 »

Ethelnalen pisze:
6 maja 2022, o 13:43
Są dwie propozycje jak tego Move Tutora by się spotykało.
Jednym byłoby wpadnięcie na niego w Dziczy (jeszcze niepewne czy w jakiejś konkretnej czy każdej). Zdarzenie prezentowałoby jeden losowy ruch dla każdego Pokemona w drużynie z tych, które może się nauczyć w ten sposób. I moglibyście zapłacić żeby nauczyć Pokemona jednego z nich.
Drugim sposobem byłoby umieszczenie Move Tutora w zakładce Wychowawca. Tutaj moglibyście zapłacić żeby nauczyć Pokemona ruchów które chcecie.
Czemu nie połączyć obu tych możliwości, jeśli miałbyś czas i chęci to napisać?
-U wychowawcy pok mógłby nauczyć się dowolnego ruchu, ale większym kosztem i np. dodać jakiś czas oczekiwania, tak, jak teraz jest przy zmianie natury poka (nie mówię, że ma być konkretnie 7 dni) - coś na zasadzie, że mamy to, co chcemy, ale drogo i musimy poczekać.
-W dziczy natomiast można zrobić coś jak z Beasballami - w standardowych Move Tutor ma bardzo małą szansę, żeby wyskoczyć, a w weekendowych szansa ta zwiększa się. Uczy natychmiast i za pół darmo, ale losowego ruchu na losowym poku. Można wtedy dodać warunek, że wyskakuje tylko jak drużyna składa się z 6 pokemonów, albo że szansa wzrasta wraz z ilością poków w drużynie, żeby unikać sytuacji, że ktoś idzie z 1 pokiem do dziczy i go boostuje. Ktoś taki byłby "Move Tutor Guru".

Nie wiem za bardzo jak trudne do wylosowania chcesz by były te ruchy i w ogóle, więc ustalenie cyferek zależałoby już od Ciebie oczywiście.

No i na koniec trochę narzekania:
Cieszy mnie to, że coś się dzieje i że gra nie stoi w miejscu, a sam pomysł z ruchami jest bardzo na plus. Jednak może warto byłoby zamknąć najpierw projekty, które wiszą jako "Planowane aktualizacje" od dłuższego czasu?
Pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

Jak już pisałem wiele razy, Farma Jagód to taki bardzo side content. Nie zmieni nic w rozgrywce, nic też prawie nie doda i finalnie to będzie parę klików dziennie i zapomniana. Dlatego ciężko mi znaleźć na nią czas, bo zwyczajnie inne rzeczy zawsze wydają się ważniejsze. W tym przypadku balans walk żeby Ligę już za jakiś czas wystartować ponownie.

Awatar użytkownika
adam777077

Post autor: adam777077 »

Jak już coś opcja 2!
Podzielić je na kilka grup w zależności od urzyteczności czy tam podstawowej wartości tm. Żeby nie było potem, ja tyle na tm wydałem a teraz kilka meta grosze i z głowy😑
Szukanie Gościa po dziczy aby trafić na odpowiedni atak. Tak miłego szukania tygodniami🤣🤣 bo cały czas wpada atak którego nie chcemy😑. I co jak znajdziemy kolejna pusta wyprawa do przeklikania🙃 .
Obrazek

Ririn

Powtórzę się. Co z ruchami Z? 😉😉

domenek12

Post autor: domenek12 »

Miałem się nie wypowiadać w tym temacie, bo uważałem za słuszne, aby balans oraz porządek w ruchach wreszcie został ogarnięty, sądziłem również, że zdania na tak to będzie większość. Jednak sporo pod tym tematem przewija się zdanie o zwrocie treningów. Przy obecnej ekonomii gry nie jest to racjonalne, w szczególności, że przy systematycznym klikaniu uzbieranie fajnej sumki Y to kwestia tygodni. Zwroty treningów były stosowane w drastycznych zmianach wpływających, czy to na koszt, czy kolejność i ilość wytrenowanych statystyk. Usunięcie posunięć, których pokemony realnie nie posiadają, naprawia wcześniejsze zaniechani. Nie wspomnę o tym, że trenowanie w okresie międzysezonowym, przy zapowiedzianych zmianach, to głupota.
Zostawanie ruchów, które kiedyś tam były włożone z tmów, bo gracze dużo na nie wydali, zaprzecza całej koncepcji reworku movesetów. Sam temat zmian w posunięciach nie jest nowy, pierwsze słowa padły podczas wprowadzania legend w kanto, przy nerfie rollouta, wtedy jednak nie było wiadomo, czy poki będą miały movesety z wszystkich gen, czy tylko tej aktualnej.
Na koniec ten ciekawszy temat, move tutor. Dodatkowa zakłada u wychowawcy wygląda bardziej obiecująco, niż chodzenie w niepewności za wydarzeniem, którym pojawia się od razu, innym po dużej stracie pa. Jeśli chodzi o walutę, to możliwe jest skorzystanie z Laboratorium Cozmo i wymiana M.E.W.
Jeszcze jedno, ktoś pisał o naprawie safarii, tylko jest taki mały problem, że przydałby się rework wszystkich dziczy, w szczególności tych wcześniejszych. Jaskinia i Wybrzeże to dobre przykłady dzicz, które były dostosowane do ówczesnych standardów, śmieszne 1k Y za wydarzenie.

Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

Hm, poprawiłem listy ruchów usuwając z nich TMy, które nie istnieją jeszcze (prawdopodobnie zostaną dodane w Galar, przynajmniej część z nich) i widzę o wiele mniej dodatkowych ruchów Pokemony będą miały.

andrzeej
Facebook: Śląsk

Post autor: andrzeej »

Możesz dać jakieś logiczne wytłumaczenie, dlaczego chcesz usunąć Fissure Gliscorowi? Ziemny pokemon=ziemny ruch :)

Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

mademyday pisze:
12 maja 2022, o 12:49
Możesz dać jakieś logiczne wytłumaczenie, dlaczego chcesz usunąć Fissure Gliscorowi? Ziemny pokemon=ziemny ruch :)
Ponieważ na konsolach nie ma tego ruchu, był on ręcznie dodawany. A nie mam możliwości analizować i dodawać starych TMów do nowych Pokemonów z każdym regionem nowym.

Może i balans Nintendo nie jest najlepszy ale raczej mają więcej niż jedną osobę do przygotowywania tego.

Awatar użytkownika
Shanks

Post autor: Shanks »

Ethelnalen pisze:
12 maja 2022, o 13:01
mademyday pisze:
12 maja 2022, o 12:49
Ponieważ na konsolach nie ma tego ruchu, był on ręcznie dodawany. A nie mam możliwości analizować i dodawać starych TMów do nowych Pokemonów z każdym regionem nowym.

Może i balans Nintendo nie jest najlepszy ale raczej mają więcej niż jedną osobę do przygotowywania tego.
Nie neguję wzorowania się na ich ustawieniach, bo w sumie jak napisałeś nie masz sam możliwości to przeanalizować, ale weźmy też pod uwagę różnice między ich grami, a naszą (tak wiem, argument inwalida, bo dalej nie masz możliwości analizy). Więc no gracze muszą zrozumieć takie, a nie inne działanie. To się jednak wiąże z falą zapytań "czy będzie zwrot?" XD

Awatar użytkownika
Sturla

Ethelnalen pisze:
12 maja 2022, o 11:38
Hm, poprawiłem listy ruchów usuwając z nich TMy, które nie istnieją jeszcze (prawdopodobnie zostaną dodane w Galar, przynajmniej część z nich) i widzę o wiele mniej dodatkowych ruchów Pokemony będą miały.
Laser Focus w tym jeszcze do zlikwidowania ;)
Obrazek
marcin25121999 pisze: wiem że Buzz nie jest zbyt dobry ale z każdego poka mozna zrobic kose albo mieć go dla funu z gry tak jak właśnie sturla bardzo szanuje tego gościa przyjmuje te wszystkie hejty o Buzzie a i tak uwielbia swoją Burzę :D

Awatar użytkownika
Ethelnalen
Kwantowy Admin

Sturla pisze:
13 maja 2022, o 04:33
Ethelnalen pisze:
To nie jest TM z Galar, on jest z move tutora.

Awatar użytkownika
Sturla

Ethelnalen pisze:
13 maja 2022, o 09:46
Sturla pisze:
13 maja 2022, o 04:33
Ethelnalen pisze:
To nie jest TM z Galar, on jest z move tutora.
To pierwszorzędnie ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ